onsdag, maj 16, 2012

Framtiden för e-boken på biblioteken

E-boken är för en utlandsbosatt en gudagåva. Borta är den tid då man drog med sig en resväska full med böcker från Sverigevistelsen. Eller det tröstlösa faktum att det var omöjligt att få tag i de nya populära böckerna på det lokala biblioteket under sommarsemestern, de hade långa väntelistor.

Att kunna läsa e-böcker gratis via bibblan i Sverige är naturligtvis en sanslös lyx. Det kommer inte att vara för evigt. Jag är rädd för att jag snart inte har tillgång till låneböcker alls. Och köpa e-böcker som hittills ofta är dyrare än pappersversionen är inte en utväg. I så fall kommer jag antagligen att sluta låna svenska böcker och hellre läsa billigare engelska. Eller återgå till att köpa pocket eller kanske e-böcker när de har gått ned i pris efter ett tag (om de gör det överhuvudtaget).

Jag efterlyser en annan lösning.

Skapa ett nationellt digitalt bibliotek. Inte kopplat till kommuner som har varierande stor biblioteksbudget. Där kunde man bli medlem, eventuellt betala en årsavgift (jag bor i Holland och där är biblioteken inte gratis, man betalar en årsavgift, men barnen lånar gratis på mitt medlemskap), eller en avgift i förhållande till hur mycket man lånar. Detta för att hindra att man "okynneslånar" (vilket idag kostar biblioteken en massa pengar).
Det talas också om denna lösning här.

Mer här på Biblioteksbladet
och Daniel Åberg skriver också.

4 kommentarer:

 1. Hoppas det är en ren tillfällighet att du har missat min blogg bland länkarna till bokmässans bloggambassadörer?

  SvaraRadera
 2. Givetvis en ren tillfällighet!!!
  (Vet inte hur det gick till... ursäkta!)

  SvaraRadera
 3. Ingen fara angående länken Monika.
  Angående din läsplatta. Vad heter den mer än sony? Jag gör förmodligen ett nytt försök om 6-12 månader och då är sony ett alternativ. Gillar nämligen andra produkter de har. Både min digitalkamera och MP3-spelare är Sony.

  SvaraRadera
 4. Sony PRS-650, men det är den gamla (förra) modellen. Och den lite större, det finns en mindre också. Den nya har wifi, mjag har hört att den inte längre stödjer Word. Vilket inte betyder något om man bara ska läsa böcker, och får du en digital kopia tex från ett förlag, så är det alltid PDF. Och man kan ju lätt göra om Word till PDF, som den läser. Jag redigerar mina manus på läsplattan och vill gärna att den stödjer Word.

  Men epub är ju det vanligaste formatet. Man kan INTE läsa Kindle-böcker på den!

  Mest läser jag eböcker från Elib på den.

  Är faktiskt väldigt nöjd. Trots att det är den större modellen är den väldigt smidig, mycket lättare än en pocketbok. Och går utmärkt att läsa på i solsken, det kan man inte riktigt med tex iPad.
  Batteritiden är det bättre, håller i flera dagar, jag tror upp till en vecka.

  Men testa ordentligt i en bra affär som känner till produkten. (De brukar alltid vilja sälja surfplattor i stället...)

  SvaraRadera