tisdag, augusti 28, 2012

Betvingade av Simona AHRNSTEDT

Låt oss först göra ett liten test, för att se om det är någon idé att du, som begynnande läsare av detta inlägg, bör fortsätta läsa detta inlägg eller inte.
Tillhör du den kategori som bara döööör, eller åtminstone suckar och blir lite knäsvag, när en genomblöt Mr Darcy (han har just tagit sig ett dopp i en damm på sitt magnifika slotts ägor) plötsligt stöter ihop med  vår hjärtinna Elisabeth (som aldrig hade kommit till slottet med sin morbror och moster för att "titta på det" om hon inte varit övertygad om att Mr Darcy inte var hemma)? Jag snackar alltså om Mr Darcy i BBCs Stolthet och Fördom i Colin Firths skepnad, ingen annan Darcy.

I så fall får du grönt ljus. (Om så inte är fallet får du givetvis läsa ändå, jag bara varnar lite... det handlar om ROMANTIK nu, eller Jane Austin med speed som en Bokhorabloggare sa om Simona Ahnstedts första roman).


Bokbloggande innebär tvära kast. I går recension av Jonas Gardells Torka aldrig tårar utan handskar.
Idag Simona Ahrnstedts Betvingade.
Bokbloggarlivet är HÄRLIGT (för att inte tala om läsandet!)!

Det är många som har väntat länge och otåligt på Simonas andra. Nu är den här.

Det är full speed från första stund i Betvingade, som utspelar sig på 1300-talet. Den kanske inte så vackra Illiana misstas för att vara en lättfotad kvinna från byn. Det är den ökände riddaren, och kungens närmsta man, Markus Järv, som är vill ha sällskap för natten. Hans något fumlige väpnare är den som ska hämta kvinnan och gör ett misstag och mer eller mindre kidnappar den unga Iliana, dotter till en inflytelserik man i trakten. Det hjälper inte att hon för tillfället är helt naken (hon badade i en sjö när väpnaren tog henne) och riddarens försök att eskortera Illiana hem igen går inte så bra som han tänkt.
För att göra en sammanfattning av den rafflande inledningen något kortare; Ilianas anseende anses vara så skadat att kungen och hennes familj tvingar henne och riddar Järv att gifta sig med varandra, trots att de båda vid det laget hatar varandra.
Men som läsare gissar man ganska snart att det inte kommer att bli så ( kom igen, det är ju en romance!). Fast vägen till att trots allt hitta varandra är givetvis kantad av intriger, fiendskap, och berättelsen skulle inte vara komplett utan en riktigt ond person någonstans. Samt lite tjusiga kläder, slott och en huvudperson som inte är tappad bakom en vagn.

Betvingade är godis för romantikälskare som kräver lite mer.
Och vad är då lite mer?
Jo, framför allt ett drivet språk och få döda moment. Spänning. Det är sträckläsning som gäller.
Därtill en intrig som är lite annorlunda. Det krävs lite mer än tjejen som möter A-killen och kämpar för att få honom. Och det räcker inte med att snabbt förlägga handlingen till historisk tid. Det måste också vara trovärdigt och man måste känna att man är där och förstår hur det var (lite i alla fall) att vara där, i detta fall i ett Sverige på 1300-talet.
Simona Ahrnstedt lägger ned mycket tid på research. Det märks. Utan att det är tråkigt. Det är snyggt invävt i berättelsen, allt kunnande hon har.

Ger man dessutom ut andra boken (efter en första, Överenskommelser, som tog väldigt många läsare med storm, recenserad här) gäller det att våga. Och det gör Simona. Hon hade kunnat göra det enkelt för sig och skriva en slags uppföljare till Överenskommelser. Det hade varit frestande att göra som många kända romanceförfattare gör, dvs att skriva en hel serie om en familj, där varje bok handlar om olika familjemedlemmar. Researchen är färdig, 1800-talet kan man, det är bara att skriva. Fortsätta med ett vinnande koncept.

Men Simona väljer istället att hoppa tillbaka flera hundra år i tiden. Den enda anknytning som finns med första romanen är ett slott.
Och jag tycker hoppet är tjusigt.
Lägg till att intrigen är annorlunda, jag gillar det där med den inte alls liknar Överenskommelser, det handlar inte om två personer som direkt förälskar sig, och kämpar hela tiden för att få varandra.
I Betvingade är det lite tvärtom. Två personer ogillar varandra intensivt (även om viss kroppslig lust finns med redan tidigt) och tvingas lära känna varandra.

Och så är det alla kärleksscener. Jag säger inte sexscener. Det är klart att det handlar om sex. Men främst om kärlek. Men har du som läsare har nolltolerans mot sex i böcker, läs inte.
Alla vi andra, som suktar efter lite hetta, kan njuta. Det här är romance och Simona Ahrnstedt. Punkt.
Simona Ahrnstedt
Bild Elisabeth Olsson-Wallin


Här kan du hitta vad andra bloggare skriver om Betvingade av Simona Ahrnstedt
--------------------------------------------

Bokus
Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar