onsdag, juli 11, 2012

Förlåtelsen av Hanne Vibeke HOLST

Norden är tema för bokmässan och då passar det bra att recensera en ganska färsk roman av en dansk författare.
Dessutom är Hanne Vibeke Holst en ny bekantskap för mig. Jag har länge trott att hon "bara" var en i raden av nordiska spänningsromanförfattare, men har lärt mig att hon inte är det.

Ändå är Förlåtelsen driven som en spänningsroman (och den har ett spänningsmoment, det förnekar jag inte).

Egentligen är det ett familjedrama, och central i berättelsen står Helena Tholstrup, som är operachef i Berlin. Hon har just regisserat en Mozartopera, som avslutas med att profeten Muhammeds huvud sätts upp på en påle. Tillsammans med Jesus och Buddhas huvuden, visserligen, men tillräckligt för att väcka kritik från många olika håll.

Hanne Vibeke Holst
Copyright/fotograf: Miklos Szabo
Och det får konsekvenser, hon tas som gisslan av en muslim vid namn Khalil, som har utgett sig för att vara dottern Sophies flickvän. Han säger sig ha en bomb och ska spränga sig och Helena i luften.

Samtidigt får läsaren parallellt ta del av familjen Tholstrups historia, ändå från tiden för andra världskriget. Helenas farfar är kontroversiell präst, och går till slut under jorden och arbetar för motståndsrörelsen. Han lever ett dubbelliv på mer än ett sätt. Något som hans fru accepterar, hon har egentligen inget val. Tvillingsönerna Leo och Leif växer upp som det flesta tvillingar, tätt inpå varandra, och senare lever även de ett dubbelliv.

Flera familjehemligheter som får konsekvenser, men som inte uppdagas för Helena förrän alldeles på slutet. Dessutom har Helena själv döljt något för sin dotter, som hon aldrig har haft ett särskilt bra förhållande med (och slutet har en speciellt knorr, jag gillar den!).
Precis som i en skickligt skriven deckare, där man tror att man vet vem som har gjort det, men går bet, så överraskar Hanne Vibeke Holst.

Jag sträckläste, främst på grund av det drivna språket, och så ville man givetvis veta. Allt! Dessutom finns det gott om intressanta karaktärer i romanen.

Rekommenderas för hängmattan/tältet/båten/stranden/stugan, var du nu befinner dig.


Andra recensioner:
SvD
DN
Litteraturmagazinet
Aftonbladet
Sydsvenskan
Borås tidning


-----
Adlibris
Bokus


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar