måndag, december 07, 2009

Case Histories av Kate ATKINSON

Vad jag vet är det bara Atkinsons Behind the scenes of the Museum (I Museets dolda vrår) som har översatts till svenska, men jag kanske har fel. Jag har i alla fall sökt på Bokus och Adlibris och Google, men hittar inga svenska titlar, förutom överstående.

Om jag har rätt är det skandal.
Jag tipsades om Kate Atkinson och fick tag i Case Histories. Den kallas kriminalroman för att det finns några mord, försvinnanden och en privatdeckare i den.
Men där försvinner likheten med den traditionella deckaren eller spänningsromanen.
Romanen är spännande, men samtidigt tar den tid på sig. Berättar varje levnadsöde, varje case history, utförligt och ingående. Därför blir också varje karaktär levande för läsaren på ett sätt som man sällan ser i "vanliga" spänningsromaner.

Atkinsson flätar samman flera olika separata livsöden på ett skickligt sätt. Huvudperson är den före detta polisen Jackson Brodie, som har sadlat om till privatdetektiv. Han sysslar mest med typiska PI-fall, tex att ta reda på om någons partner är otrogen.
Men så får han ungefär samtidigt flera olika nya uppdrag; ett tio år gammalt mord och två gamla försvinnanden, som till en början inte tycks ha någon med varandra att göra.

Samtidigt spökar hans eget förflutna för honom; systerns död för många år sedan, och skilsmässan, lite närmare i tiden. Åttaåriga dottern är egentligen enda fasta punkten i tillvaron.

Jag fastnade i denna bok så fort jag började läsa. Det är precis så jag vill att en bok ska vara; man sugs in och hålls kvar. Och lockas att återvända när man väl är klar för att läsa igen.
Jag är så glad att jag har Kate Atkinsons alla andra böcker kvar att läsa.

Rekommenderas varmt!

--------------

Uppdatering:
Kate Atkinson är visst utgiven på svenska, på bokförlaget Forum

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar