Henning Mankell berättade på bokmässan att han, liksom Jan Guillou, planerade en romansvit om 1900-talet. En idé de tydligen fått helt oberoende av varandra.
Nu tror jag inte att det kommer att bli någon tävlan mellan dem, romanuppläggen är nämligen ganska olika varandra. Medan Guillou drar igång en stor familjekrönika med Arn-vibbar så planerar Mankell en romanserie som har kvinnor som huvudperson.
I Minnet av en smutsig ängel börjar han med svenskan Hanna som flyr ett fattigt och uthungrat Norrland. Hur hon hamnar i Portugisiska Östafrika (Mocambique) och blir ägare till en bordell är en historia i sig.
Intressant är att Mankell inspirerats av gamla dokument som en god vän fann i gamla koloniala arkiv i Maputo, där det stod att en svenska varit ägare till en av de största bordellerna i en staden under slutet av 1800-talet. Att hon fanns omnämnd berodde på att hon var stor skattebetalare.
Berättelsen om den unga Hannas resa från kalla Sverige till tropiska Afrika är fascinerande läsning och som med Mankell alltid oerhört välskrivet. Han tecknar ett annorlunda kvinnoporträtt i en annorlunda miljö, med många sidokaraktärer som sticker ut. Stundtals är det en sorglig och tragisk historia och precis som i Guillous Brobyggarna är sättet som kolonialmakterna behandlade den inhemska befolkningen upprörande. Snacka om rasism som institution.
Rekommenderas!
Bokus
Adlibris
Ska definitivt läsa den!
SvaraRadera