fredag, december 30, 2011

Charlotte Hassel av Frida SKYBÄCK

Att som bokbloggare, och skrivarbloggare, recensera en skrivarbloggares debutroman är något man gör med dubbla känslor. Dels är man å författarens vägnar oerhört glad över debuten, samtidigt som man vill skriva en opartisk recension. Det är i det närmaste omöjligt.

Charlotte Hassel av Frida Skybäck är en roman i genren romance något som verkligen ligger i tiden speciellt efter Simona Ahrnstedts underbara Överenskommelser (ett av de mest lästa inläggen på denna blogg är recensionen av denna bok).

Väldigt kortfattat "ska" en romance innehålla romantik (självklart), rätt så avancerade sexscener, kärlek med förhinder, smarta kvinnor, någon rätt så äcklig man som vill åt hjältinnan, förvecklingar, och så ska romanen helst utspela sig i historisk tid.
Charlotte Hassel har allt detta, precis som Överenskommelser, och är nästan precis lika driven. Jag läste ut den i ett sträck.
Ett plus är att författaren Frida Skybäck lagt ned lite mer tid på det historiska sammanhanget, intrigen är lite mer utvecklad. Det märks att Frida skrivit deckarmanus innan hon helt bytte genre. Och Frida är historielärare, det är klart att man då kan utnyttja sina kunskaper på ett bra sätt (och dessutom lära läsaren lite). Och det gör hon, utan att det stör.

Charlotte Hassel tvingades fly Sverige som ung flicka, och kommer tillbaka 1771, tretton år senare, för att förhindra ett bröllop. Där konfronteras hon med sitt förflutna, och då speciellt Axel, som hon var hemligt förlovad med. Och som hon inte har glömt.
Samtidigt försöker hon få tillbaka familjen Hassels egendom och dras in i politiskt maktspel.
Mer ska jag inte avslöja om romanen, läs själv!

Rekommenderas! Jag ser fram emot fler böcker av Frida Skybäck. Hennes språk är lätt och flytande, och intrigen hakar tag från början. Få döda stunder, jag gillar det. Och Frida har kämpat länge för att bli utgiven. Till slut fick hon napp, när hon helt bytte genre, och det var välförtjänt.

Adlibris
Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar