fredag, november 30, 2012

The Black Box av Michael CONNELLY

Min favorit Michael Connelly har varit lite svajig de senaste åren. Han har producerat toppar som Fågelskrämman och Räven, men andra har varit mer intetsägande. De har inte riktigt tagit tag i mig, men de är alltid välskrivna och välredigerade.

Men den allra senaste, The Black Box, tycker jag om. Den har en genomtänkt intrig, lockar till sträckläsning och så anar man en utveckling av Harry Bosch-karaktären. Han ska snart gå i pension, men hans dotter, Madeleine, som i The Black Box är sexton år, har bestämt sig för att bli polis precis som pappa (och mamma var naturligtvis en gång FBI-agent). Inte för att pappa Harry är så pigg på idéen, men är på det klara på att han nog inte kan stoppa sin viljestarka dotter.
Kommer Connelly att följa Madeleine mer än pappa Harry i fortsättningen kanske?

Tillbaka till handlingen. Harry Bosch håller på och utreder ett gammalt mord från början av 1990-talet, en ung kvinnlig dansk journalist som sköts till döds i Los Angeles i samband med oroligheterna efter Rodney King-målet (googla på Rodney King om ni inte minns det fallet). Har hon varit på fel plats vid fel tillfälle, eller är det något annat som ligger bakom? Bosch börjar nysta och kommer snart fram till att mordet har något med den första Irakkriget att göra; Desert Storm. Där har den danska journalisten också varit.
Det är för övrigt något av ett tema i Connellys senaste böcker, att han tar upp något aktuellt.
Krigveteraner från Irakkrigen, i denna bok, i en tidigare fastighetskrisen och det faktum att många amerikaner inte längre kan betala sina huslån, och i Fågelskämman cybercrime, för att ta några exempel. Intressant för en som inte är amerikan, man får lite insikt i det amerikanska samhället. Man kan knappast säga att Connelly tar politisk ställning, han koncentrerar sig mer på konsekvenserna av till exempel skuldkrisen, irakkrigen, farorna med internet etc.
The Black Box är ganska lågmäld i början, den koncentrerar sig mest på polisarbetet, men så tar utredningen några oväntade vändningar och det blir ganska omedelbart spännande. Men någon riktig action är inte denna Harry Bosch-roman, med undantag av slutet.
Och givetvis har Bosch återigen svårt att komma överens med sin nye chef (ingen som känner karaktären är förvånad).

Rekommenderas till alla Harry Bosch-fan, eller om du aldrig läst något av Michael Connelly.


1 kommentar: