söndag, oktober 07, 2012

Viktig och välskriven bok om psykisk ohälsa

Det här är ingen regelrätt recension, eftersom jag anser att man inte kan recensera en bok man "hjälpt till att få fram" (jag har testläst och senare korrläst). Så det blir mer en bokrekommendation.

För Cecilia Asps Med mitt liv i mina händer är en viktig bok. Viktigt för alla, för jag tror att så gott som alla har någon i sin närhet som drabbats av psykisk ohälsa. Men speciellt viktig om du som läsare har ett jobb där du möter personer med psykisk ohälsa.
Få sjukdomar är så präglade av fördomar som psykiska sjukdomar och bipolär sjukdom (det man tidigare kallades manodepressivitet) i synnerhet.
När någon är depressiv får de ofta höra; det är ju bara att ta sig i kragen och rycka upp sig. Inte gå och älta. Se positivt.
Utan att egentligen veta vad de talar om. För faktum är att en svårt depressiv person inte kan "rycka upp sig". Han eller hon behöver professionell hjälp, för det är en sjukdom. Vi skulle aldrig få för oss att be en person med diskbråck att lyfta tunga saker, eller hur? Men någon som är "deppig" kan man be "rycka upp sig" utan närmare omtanke.

Jag har en bakgrund som socionom är inte helt obekant med psykisk ohälsa, ändå lärde jag mig mycket genom att läsa Cecilias bok. Det är informativt utan att vara tråkigt och Cecilia varvar texten med rena utdrag ur den medicinska journalen, något som fungerar väldigt bra. Hon skriver dessutom riktigt bra. Det är stundtals väldigt självutlämnande och jag tycker Cecilia är mycket modig som vågar. Boken visar också hur viktigt nätverket är för att bli frisk. Den hjälp som familj, vänner, kollegor, arbetsgivare, sjukvård och försäkringskassa ställt upp med har varit ovärdelig i Cecilias fall.

Jag lärde känna Cecilia på en skrivarkurs med författaren Hans-Olov Öberg (anordnad av Ann Ljungberg) i Sevilla 2008 och sedan dess har vi hållit kontakt. Då hade hon ännu inte fått diagnosen bipolär sjukdom.

Så här skrev jag när jag blurbade på bokens baksida:
"Cecilia Asp lotsar läsaren genom sin bipolära sjukdoms alla irrgångar på ett personligt och insiktsfullt sätt. En gripande levnadsteckning och en viktig bok för att döda alla fördomar som fortfarande omger psykisk ohälsa."

Boken har fått ett väldigt positivt mottagande och Cecilia Asp håller även uppskattade föreläsningar.
Cecilias hemsida
Facebooksida.


bild från Cecilias facebooksida


2 kommentarer:

  1. Låter spännande! Måste kolla upp!

    SvaraRadera
  2. Välkomen Louise till www.facebook.com/ceciliaasp eller www.ceciliaasp.se

    SvaraRadera