onsdag, juni 19, 2013

De Skandalösa av Simona AHRNSTEDT

Den här recensionen skulle kunna bli ganska kort:

Simona Ahrnstedt har gjort det igen.

Men jag tror att nyfikna läsare, och nya läsare, vill ha lite mer.

Kort sammanfattning:
  • År 1685, barockens och stormaktens tid
  • En styck greve som har haft många kvinnor och är rik som ett troll.
  • En styck ungmö (med modifikation, men ändå...) som är fattig.


Det är klart att läsaren fattar hur det ska gå. Men det är att förenkla historien väldigt mycket och det är orättvist.

 Greve Gabriel kommer tillbaka till sitt slott efter lång tid till sjöss, han är numera greve eftersom både far och äldre bröder dött. Och han har förpliktelser; han måste gifta sig och skaffa ätten en arvinge.

Fröken Magdalena har inget blått blod alls, och är dessutom fattig som en kyrkråtta. Hon anländer som sällskapsdam till en ung friherrinna (tänkt som lämplig blivande hustru till Gabriel).

Men det är mellan dessa två det slår gnistor och det står klart från början att deras förhållande inte är lämpligt; Magdalena kan aldrig bli mer än älskarinna, och det är något hon inte acceptera.

Så långt handlingen, jag berättar inte mer, det vore att avslöja för mycket.

Som en god representant för genren romance är De Skandalösa en mustig berättelse (heta sexscener),
Simona Ahrnstedt
© Elisabeth Ohlson Wallin
med en hel del förvecklingar och därtill några missförstånd.
Men dess styrka ligger inte där utan i det faktum att Simona Ahrnstedt har skapat två av sina intressantaste huvudpersoner hittills. Speciellt Gabriel är mycket mer än bara en rik greve som gillar kvinnor. Han är egentligen lika skör som Magdalena är stark och viljestark.
Magdalena liknar Simonas tidigare hjältinnor ganska mycket, förutom att hon är äldre och inte alls tillhör adliga eller rika familjer.

De Skandalösa är inte lika gripande och dramatisk som Överenskommelser (inte så att man sträckläser hela natten, även om jag faktiskt sträckläste...), men den är (ännu) mer välskriven är både Överenskommelser och Betvingade och vete sjutton om inte sexscenerna är bättre också. Vad som kanske saknas är en riktig otäck bad guy, men det gör inte så mycket; De Skandalösa står stadigt på egna ben. Den är kanske en mer psykologisk romance, om man nu tvungen ska karaktärisera den. Som läsare blir man tidigt väldigt nyfiken på vad som egentligen hände, längre tillbaka i huvudpersonernas liv och hur det präglar dem senare.
Och precis som föregångarna; ingående research ligger bakom, Simona har jobbat hårt!

Promotion video:


Digitalt recensionsexemplar från Damm Förlag
--------------------
Adlibris
Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar