måndag, juni 17, 2013

Stora Ljudbokspriset 2013- nomineringarna

Nomineringarna till Stora Ljudbokspriset 2013 har getts tillkänna.
De är (med motivering):
Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz 
Författare och uppläsare Göran Rosenberg, Bonnier Audio
Juryn: Ett fantastiskt poetiskt och vackert språk. Det faktum att inläsaren är så väldigt nära texten gör ljudboken extra relevant och trovärdig. Inläsningen är lågmäld och bra vilket ger utrymme åt berättelsen. 
Ljudutdrag Ett kort uppehåll på vägen till Auschwitz 
Fallvatten 
Författare och uppläsare Mikael Niemi, Piratförlaget
Juryn: En bok som väcker starka känslor, mycket genom de ingående personbeskrivningarna. Mikael Niemi har ett trevligt sätt att läsa med en lagom stark norrländsk dialekt, vilket gör den extra övertygande. 
Ljudutdrag Fallvatten 
Jag ringer mina bröder 
Författare Jonas Hassen Khemiri, uppläsare Hamadi Khemiri, Bonnier Audio
Juryn: En fantastisk helhetsupplevelse, ovanligt hög närvaro och intensitet i inläsningen. Det blir en organisk lyssnarupplevelse där bok och ljud smälter ihop och skapar en helt ny dimension i ljudbokskategorin.
Ljudutdrag Jag ringer mina bröder
Ljudutdrag Jag ringer mina bröder 
Krimineller 
Författare Aino Trosell, uppläsare Marie Richardsson & Jacob Eklund, Storyside
Juryn: Väldigt annorlunda kriminalberättelser som överraskade positivt. Jakob Eklund ger en medryckande suggestiv tolkning av berättelsen om “paret i bilen” som blir riktigt obehaglig. Marie Richardson’s inläsning av prästen är vardagsrealistisk men ändå väldigt otäckt. 
Ljudutdrag Krimineller  
Little Bee 
Författare Chris Cleave, uppläsare Malena Laszlo, översättning Ulla Danielsson A Nice Noise
Juryn: En väldigt bra inläsning av Malena Lazlo. Boken ger en ny bild av flyktingpolitik utifrån flyktingarnas perspektiv. Resultatet är en realistisk och krävande ljudbok, som genom inläsarens naiva och unga röst ändå blir till en lättlyssnad ljudboksupplevelse. 
Ljudutdrag Little Bee  
När duvorna försvann 
Författare Sofi Oksanen, uppläsare Niklas Falk, översättning Janina Orlov, Bonnier Audio
Juryn: En riktigt bra bok man inte kan lägga ifrån sig. Utvecklingen går inte på förhand att klura ut med uppfriskande estniskt perspektiv på temat Andra världskriget. En otroligt suverän inläsning av Niklas Falk, nertonad men ändå med hög intensitet och energi. 
Ljudutdrag När duvorna försvann 
Torka aldrig tårar utan handskar, 1. Kärleken 
Författare och uppläsare Jonas Gardell, Norstedts
Juryn: En stark och viktig bok, Gardell gör en kärleksfull inläsning där rätt passager lyfts upp och ger bra trovärdighet till berättelsen. Han ger alla karaktärer en tydlig personlighet och en fin chans att få vara utan att döma dem. 
Ljudutdrag Torka aldrig tårar utan handskar Del1 Kärleken 

Jag har inte lyssnat på någon av dem och tyvärr finns bara Fallvatten på Elib, men den ska jag försöka få tid att lyssna på innan bokmässan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar